Jdi na obsah Jdi na menu

Trenérka

23. 4. 2017

 Pár slov o trenérce:            

      11206816_979202285431931_8794730117486564788_o.jpg

Od ježdění, druhého místa v derby až k trénování plnokrevníků

Helena Blažková se nejdříve ve světě českého turfu objevila jako jezdkyně. V 17 letech se začala učit na SOUz v Praze – Velké Chuchli, když předtím jezdila parkury. Po vyučení odešla na rok na zkušenou do Německa k trenéru Bruce Hellierovi, kde denně v tréninku odjezdila okolo deseti lotů získala tam mnoho zkušeností.

Její velkou motivací a přáním ale bylo jezdit dostihy, a tak se vrátila do Čech. Brzy po svém návratu vyhrála vůbec první dostih s Rosenou majitele Martina Wolfa, který jí v začátcích její kariéry dal velkou příležitost. A o pár dní později zvítězila v dostihu první kategorie s Vispi Starem. A následující sezónu 2002, tedy pouhé dva roky po vyučení, dovedla milovaného ryzáka College Classic na druhém místě v Českém derby.  Helenina nadějná jezdecká kariéra kvůli úrazům a zdravotním problémům skončila o sedm let později. Jako jezdkyně zvítězila v 18 dostizích včetně tří jedničkových. Její jezdecké zkušenosti jsou výhodou při trenérské práci, když denně jezdí v sedle a může se tak spolehnout na svůj úsudek a dojem o svém svěřenci z jeho sedla při tréninku.

V sezóně 2010 totiž začala Helena Blažková oficiálně trénovat koně na závodišti v Lysé nad Labem. Hned od první sezóny její svěřenci vítězili a objevovali se ve významných dostizích, a to nejen v Česku a na Slovensku, ale také v Rakousku. Velké úspěchy zažívala už ve druhém roce své trenérské činnosti, když stála za přípravou jednoho z nejlepších koní tříletého ročníku Lysyana, který skončil třetí v klasické Velké jarní ceně a byl pátý ve Slovenském derby.

O dva roky později Lysyan přinesl trenérce první vítězství v dostihu nejvyšší kategorie, Velké dubnové ceně. A v loňském roce Lysyan zvítězil znovu v dostihu první kategorie (v Severočeské ceně v Mostu) a totéž se povedlo i Prince Orpenovi, který na severočeském závodišti pokořil konkurenci v Severočeské ceně.